Tradiciniai giedojimai

Spalio 27 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks „Tradicinių giedojimų“ vakaras „Kai pasibeldžia amžinybė...“. Renginio organizatoriai kviečia prisiminti tradicinių šermenų (budynių) bei laidotuvių papročius. Skambės Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos liaudiškojo giedojimo kolektyvo (vad. Vidmantas Budreckis) atliekamos tradicinės šermenų ir laidotuvių giesmės. Vakarą ves kun. prof. dr. Saulius Stumbra. Renginys bus transliuojamas gyvai „Facebook“ paskyroje (nuoroda ČIA).

Šventasis Raštas primena, jog melstis už mirusius yra „šventa ir dievota mintis“ (2 Mak 12, 45). Krikščioniškoje mūsų tautos liaudies kultūroje „mirtis“ – visa, kas su ja susiję – tarytum yra apgaubta sakralumo šydu. Reikėjo daug laiko, kad susiformuotų šermenų ir laidotuvių tradicijos, kurios atsisveikinimo bei perėjimo metą pripildo Vilties kupinos amžinybės. Skirtinguose mūsų šalies etnografiniuose regionuose formavosi ir susiformavo panašios, bet tuo pat metu ypatingos, šermenų (budynių) bei laidotuvių tradicijos.

Vis dėlto visus regionus apjungia šermenų ir laidotuvių struktūra: budėjimo vakarai – šermenys (budynės), laidojimas ir gedulingi pietūs. Šermenų bei laidotuvių metas įvairiuose etnografiniuose regionuose yra pripildytas tarpusavyje skirtingų giedojimų: giedamas Rožančius, raudos, psalmės, Žemaičių Kalvarijos kalnai. Taip pat giedamos įvairiausios šermeninės giesmės – apie gyvenimą ir mirtį, apie amžinybę ir Paskutinį teismą, patronų giesmės ir kitos. Prisiminti šias, giliai į „tautos dirvą“ įsišaknijusias, tradicijas bei papročius, aktualu ypač dabar, kai griežti pandemijos ribojimai pasikėsino ir į turiningas bei prasmingas šermenų ir laidotuvių apeigas.

Paremkite musu veikla

Prenumeruokite mūsų straipsnių savaitinį naujienlaiškį.

Kiti straipsniai, pažymėti

Susiję straipsniai

Įkeliamas komentaras Komentaras bus atnaujintas po 00:00.

Būkite pirmas pakomentavęs.

Rašyti komentarą...
arba komentuokite kaip svečias
0
bendrinimų
Naudojant slapukus Jūsų naršymas tinklapyje bus patogesnis. Paspausdami „Sutinku“ Jūs leisite naudoti tinklapio slapukus Jūsų naršyklėje.