Gaisras Paryžiaus Dievo Motinos katedroje

Garsus Paryžiaus architektas Maurice‘as Culot su britų portalu The Telegraph pasidalino informacija apie naujus planus atstatant Paryžiaus Dievo Motinos katedrą jos interjerą paversti moderniu „pažintiniu taku“.

Architekto teigimu, naujuose planuose yra siūlymai vietoj senovinių klausyklų, šoninių altorių ir skulptūrų sukurti šiuolaikinio meno kūrinius, kurie kartu su sklindančia muzika ir šviesos efektais kurtų „emocines erdves“.

„Atrodo, lyg į Dievo Motinos katedrą nužengtų Disnėjus. Tai, ką jie siūlo padaryti Dievo Motinos katedrai, niekada nebūtų padaryta Vestminsterio vienuolynui ar Šv. Petro bazilikai Romoje. Tai lyg nuotykių parkas, ir labai vaikiškas bei lėkštas, jeigu įvertinsime šios vietos svarbą“, - teigia Maurice‘as Culot.

51009049 10246695 image a 13 1637946154081 1Siūlymai vienai iš koplyčių

Planuose siūloma katedrą paversti tarsi „pažintiniu taku“, vedančiu pro 14 koplyčių, kuriose šiuolaikinės tapybos pagalba būtų vaizduojami epizodai iš Šv. Rašto, užrašyti įvairiomis pasaulio kalbomis – taip pat Afrikos ir Azijos. Viena iš koplyčių turėtų būti paskirta aplinkosauginei žinutei.

Koplyčiose siūloma vaizduoti scenas iš Pradžios knygos, Išėjimo knygos, pranašus, taip pat penkis pasaulios žemynus. Didelę svarbą norima skirti Afrikos ir Azijos žemynams, juos specialiai išryškinant, o Europa, Šiaurės ir Pietų Amerika bei Okeanija atsiduria antrame plane.

„Pažinimo takas“ užbaigiamas koplyčioje, dedikuotoje „susitaikiusiai kūrinijai“, taip nurodant į popiežiaus Pranciškaus encikliką Laudato Si, kalbančią apie aplinkosaugą.

Pristatydamas planus, kun. Gillesas Drouinas teigė, kad nori lankytojus išmokyti krikščionybės pagrindų nenaudojant „sunkių katekizmų“. Dievo Motinos katedros fondo generalinis direktorius Christianas Rousselot, valdantis katedros atstatymui skiriamas aukas, The Telegraph teigė, jog šio plano tikslas yra pavaizduoti „svarbiausius Biblijos įvykius kuo paprasčiau ir taip paaiškinti jų prasmę paprastiems mirtingiesiems, ar tai būtų kinai, ar švedai“.

Su renovacija susijęs svarbus šaltinis The Telegraph pareiškė, jog šie planai kelia pavojų katedrai tapti „eksperimentine parodų sale“, kuri šį didingą pastatą „išniekintų“.

„Ar galėtumėte įsivaizduoti, kad Šventasis Sostas leistų kažką panašaus padaryti Siksto koplyčioje? Tai būtų neįsivaizduojama. Tai nuo grandinės nutrūkęs politinis korektiškumas. Jie nori paversti Dievo Motinos katedrą eksperimentine liturgine parodų sale, neegzistuojančia niekur daugiau [pasaulyje], nors su šiuo paminklu kaip tik turėtų būti elgiamasi labai atsargiai“, - teigė šaltinis.

Dauguma renovaciją prižiūrinčio mokslinio komiteto narių atsargiai žiūri į šiuos planus, bet renovacijai vadovauti paties prezidento paskirtas Jeanas-Louisas Georgelinas bei Paryžiaus arkivyskupas planus palaiko. Galutinis sprendimas dėl šių planų turėtų būti priimtas dar šį mėnesį.

Žymioji Paryžiaus Dievo Motinos katedra buvo stipriai pažeista 2019 m. balandžio 15 d. kilusio gaisro. Šiuo metu autentiškai atkuriamas sugriautas katedros stogas ir bokštai, bet naujovės planuojamos būtent tose interjero vietose, kurias gaisras pažeidė kaip tik labai menkai. Daugybė autentiškų svarbiausių interjero dalių gaisro metu išliko beveik nepažeistos.

Prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo, kad katedra lankytojams bus atidaryta jau 2024 metais, kuomet Paryžiuje vyks Olimpinės žaidynės.

Paremkite musu veikla

Prenumeruokite mūsų straipsnių savaitinį naujienlaiškį.

Kiti straipsniai, pažymėti

Susiję straipsniai

Įkeliamas komentaras Komentaras bus atnaujintas po 00:00.

Būkite pirmas pakomentavęs.

Rašyti komentarą...
arba komentuokite kaip svečias
0
bendrinimų
Naudojant slapukus Jūsų naršymas tinklapyje bus patogesnis. Paspausdami „Sutinku“ Jūs leisite naudoti tinklapio slapukus Jūsų naršyklėje.