Laikmetis.lt   Publikuota iš: laikmetis.lt   Versta iš: catholicnewsagency.com
JAV katalikiškos ligoninės negali būti verčiamos atlikti abortų ir keisti pacientų lytį – teismas

Praėjusios savaitės penktadienį JAV federalinis apeliacinis teismas blokavo siekį priversti gydytojus atlikti abortus arba lyties keitimo operacijas.

Sprendimas buvo priimtas remiantis religijos laisvės pagrindais.

„Šis sprendimas yra didelė sąžinės teisių ir užjaučiančios medicinos pagalbos Amerikoje pergalė“, – rugpjūčio 26 d. sakė teisinės grupės „Becket“ patarėjas Josephas Davisas (Džozefas Deivisas).

„Gydytojai negali dirbti savo darbo ir laikytis Hipokrato priesaikos, jei vyriausybė reikalauja, kad jie atliktų žalingas, negrįžtamas procedūras, prieštaraujančias jų sąžinei ir medicininei kompetencijai“, – sakė jis.

Teismo byla vadinasi „Pranciškonų aljansas prieš Becerrą“. Pranciškonų aljansas – ligoninių tinklas, kurį įkūrė Šventojo Pranciškaus nuolatinės adoracijos seserys. „Becket“ yra šio aljanso teisinis atstovas. Prie ieškinio prisijungė devynios valstijos, taip pat kitos grupės, įskaitant Krikščionių medikų ir odontologų asociaciją.

Penktadienį Penktosios apygardos apeliacinis teismas pritarė žemesnės instancijos teismo nutarčiai ir visam laikui uždraudė JAV Sveikatos ir socialinių paslaugų departamentui reikalauti, kad katalikiškų ligoninių tinklas atliktų abortus ar lyties keitimo operacijas „pažeidžiant jo nuoširdžiai puoselėjamus religinius įsitikinimus“.

Teismas pažymėjo, kad kitos bylos rodo, jog nuolatinė apsauga yra pagrįsta. Tarp jų – Amerikos pilietinių laisvių sąjungos (angl. American Civil Liberties Union), kurios Teksaso filialas stojo vyriausybės pusėn prieš minėtą aljansą ir kitus ieškovus, iškeltos bylos.

Lyties keitimo kritikai rėmėsi moksliniais, moraliniais ir religiniais prieštaravimais.

Abortų priešininkai teigia, kad abortų metu nužudomas dar negimęs žmogus ir nurodo moralinius ir mokslinius bei religinius prieštaravimus.

2016 m. B. Obamos administracijos įgaliojime nebuvo numatyta sąžinės išimties, todėl beveik visi gydytojai ir ligoninės visoje šalyje buvo priversti atlikti lyties keitimo procedūras jiems pateikus psichikos sveikatos specialisto siuntimą, neatsižvelgiant moralinį ar profesinį nepritarimą. Tai apėmė ir procedūras, kurios turi būti atliekamos vaikams.

„Daugelį metų mūsų klientai teikė puikią medicininę pagalbą visiems pacientams, kuriems jos reikėjo, – sakė J. Davisas. – Šiandienos sprendimas užtikrina, kad šie gydytojai ir ligoninės toliau galės atlikti svarbų darbą pagal savo sąžinę ir profesinį medicininį sprendimą.“

Paremkite musu veikla

Prenumeruokite mūsų straipsnių savaitinį naujienlaiškį.

Kiti straipsniai, pažymėti

Susiję straipsniai

Įkeliamas komentaras Komentaras bus atnaujintas po 00:00.

Būkite pirmas pakomentavęs.

Rašyti komentarą...
arba komentuokite kaip svečias
0
bendrinimų
Naudojant slapukus Jūsų naršymas tinklapyje bus patogesnis. Paspausdami „Sutinku“ Jūs leisite naudoti tinklapio slapukus Jūsų naršyklėje.